Klar for å bli hundeeier?
- Helle Haugenes
- 11. apr.
- 5 min lesing
Oppdatert: for 1 døgn siden
Tenk gjennom dette før du får hund
De siste årene har salget av valper og hunder eksplodert i Norge – alle skal ha hund!
Det er lett å la seg rive med når naboen, kollegaen og bestevennen har fått seg en søt liten valp. Og ja – valper er søte. Jeg er ikke uenig, selv om jeg personlig voksne hunder enda bedre.

Hva koster det egentlig å ha hund?
Valper er dyre. Du må beregne mellom 20 000 og 30 000 kroner for en valp. Og kostnaden for valpen er bare starten.
Videre må du regne med kostnader til mat, stell, utstyr, forsikring og, ikke minst, veterinærbehandling! Kanskje trenger dere feriepass eller hjelp til å gå tur mens dere er på jobb. Alt dette koster, og selv om du er heldig å få en hund som holder seg frisk så vil hunden koste minst kr 10 000,- i året, og antageligvis mer.
Om hunden blir syk eller skadd så vil forsikringen som regel dekke en viss del av behandlingen. Det er vanlig med en egenandel på rundt 25% av totalbehandlingen, og minimum 2000,- per lidelse, men dette varierer. Veterinærbehandling koster, og det kan fort koste flere titusener dersom hunden blir syk eller skadd og trenger veterinærhjelp.
Det er heller ikke alle sykdommer som dekkes av forsikringen, og i mange tilfeller overstiger behandlingen forsikringssummen.
En ting som også er verdt å nevne, er at at ulike raser er mer og mindre utsatt for sykdommer, noe som påvirker både forsikringspremien og veterinærkostnader. Dette bør du ta med i betraktningen når du tar valget om å bli hundeeier og senere når du skal velge hund.
Barn og hund – en krevende, men mulig kombinasjon
Mange ser for seg en idyllisk barndom med en lojal hund ved barnas side. Og det kan det absolutt bli – men ikke nødvendigvis med én gang.
Små barn og valper krever nemlig mye av det samme: tid, tålmodighet, oppfølging og forutsigbarhet. En valp trenger ro for å utvikle seg trygt, og det kan være utfordrende i en hverdag med gråt, uro og mye aktivitet. Har du barn under skolealder, må du være forberedt på at valpen i en periode kan oppleves som enda et lite barn – og noen ganger en ganske krevende én.
Det betyr ikke at du ikke kan få hund når du har små barn – men det krever en ekstra ærlig vurdering av overskudd, rutiner og forventninger. Ikke minst må du ha en god plan for hvordan både barn og hund skal beskyttes og læres opp til å leve trygt sammen.
Hvem tar ansvaret?
Før valpen flytter inn, bør dere avklare:
Hvem har hovedansvaret?
Hvem sørger for at hundens behov dekkes – hver dag?
Avgjør dette på forhånd. En voksen bør alltid ha det overordnede ansvaret, selv om barna gjerne kan bidra med det de mestrer. Husk at det er et ansvar for livet – ikke bare et fellesprosjekt "så lenge det er gøy".
Vær realistiske her. Det finnes mange eksempler på at barna i familien ønsker seg hund og lover å ta sin del av ansvaret. Og så ender det opp med at en av de voksne, som ikke nødvendigvis var pådriver for å bli hundeeier, får ansvaret for 3-4 daglige turer, trening, stell og fôring. Det er ikke fair mot verken hunden eller den som får ansvaret.
Er du klar for hverdagen med hund?
Start med å stille deg selv noen ærlige spørsmål:
Har du tid og overskudd til daglige turer – i all slags vær?
Orker du å stå opp om natten hvis valpen må ut?
Har du tålmodighet til å trene en hund som trekker i båndet?
Hva gjør dere i ferier – reiser med hunden, eller skaffer dere pass?
Svarte du ærlig?
Vi har for eksempel feriert i Danmark mange år på rad, fordi vi har en sart hund vi ikke har hjerte til å sette på pensjonat.

Valpetid = baby på fire bein
Valpetiden er koselig, men strevsom. Valpetiden er litt som å ha en baby som vokser i rekordfart, med alt det medfører av omveltninger underveis - det første året dreier seg i stor grad om å lære valpen renslighet, å unngå ødeleggelser og ellers følge med i svingene.
Høres dette fristende ut? Sikkert ikke, men det er en del av det å ha valp.
De første ukene må man regne med å ta med valpen ut mellom 20 og 30 ganger i døgnet. Det er helt sant, jeg har telt. Valpen sover, spiser, leker og går på do. I begynnelsen må valpen også ut på natten.

Det er selvsagt mange tiltak som kan gjøres for å unngå en del utfordringer. Forrige gang vi hadde valp, hadde vi åpen entreløsning og mange løse sko. Vi endte opp med å kjøpe en dyr skyvedørsgarderobe som vi brukte en hel helg på å montere - kun for at skoene våre skal få stå i fred for valpen, som var en ivrig apportør.
Noen ganger er det enklere å tilpasse omgivelsene enn å kjempe mot naturen.
Men det er også fantastisk
Ja, det er krevende med hund. Men det er også helt fantastisk.
Med hund i hus får du
En trofast turkamerat og sofavenn
Mye latter, lek og kjærlighet
Bedre helse – både fysisk og mentalt (og kanskje noen grå hår også)
I dag finnes det mange morsomme aktiviteter for hund og eier – både hjemme og i organiserte sammenhenger.
Å ha hund er sosialt på flere måter, og mange har fått et helt nytt nettverk som følge av sin nye hundehobby. Og ikke minst finnes det mange gode hundeskoler/instruktører som har spesialisert seg på å hjelpe hundeeiere til en god start, og et godt og morsomt liv med hunden.

Så... bør du skaffe deg hund?
Hvis du som leser dette lurer på om målet mitt er å overbevise deg om at det er en dårlig idé å skaffe seg hund, har du delvis rett. Jeg ønsker iallfall å bidra til at du som leser dette tenker deg godt om før den endelige avgjørelsen tas - for deres skyld og hundens.
Om du ikke synes advarslene i begynnelsen er avskrekkende og du fortsatt har lyst på hund, kan det være at du (og din familie) er blant de som både kan og bør bli hundeeier!
Fortsatt positiv til å bli hundeeier?
Da har jeg skrevet ned en del tanker om hvordan du finner rette hunden også. Å velge riktig rase eller type, og også valg av individ, har alt å si for hvor vellykket "prosjekt familiehund" blir.
תגובות