Slik finner du riktig valpekull og oppdretter
- Helle Haugenes
- 13. apr.
- 8 min lesing
Valget er tatt, du skal ha valp! Og du har funnet den perfekte rasen for deg! Nå må du bare finne Valpen (med stor V) - altså en seriøs oppdretter og aktuelle foreldredyr eller valpekull om har de kvalitetene du søker i en hund, og som er tilgjengelig.
Uansett hva planene for din nye hund er, anbefaler jeg å lese hele teksten under. Aller helst bør du få hjelp av noen som er kjent i hundemiljøet og vet om de verste fallgruvene i forbindelse med å kjøpe hund.
I de senere årene har mange valpekjøpere blitt lurt av useriøse selger, valpesvindlere og, ikke minst, smuglere som utsetter avlshundene og valpene for store lidelser for å dekke et nesten umettelig valpemarked. Unngå å bli lurt ved å gjøre godt forarbeid, lytte til erfarne hundefolk og følge generelle råd om svindel.
Denne artikkelen tar for seg hvordan du går frem for å finne en valp når du ønsker stamtavle og registrering i en kennelklubb.
Blandingshunder og "designerhunder" er blitt veldig populære. Jeg skal skrive om hvordan du går frem når du ønsker en hund uten stamtavle i en egen artikkel. Selv du planlegger en valp valpen uten stamtavle og som ikke er "renraset", er det meste jeg har skrevet om her relevant for deg også.
Start i riktig ende - bli kjent med rasemiljøet
Det siste du skal gjøre nå er å kaste deg over hunde-annonsene på Finn.no! Ja, jeg vet det frister, men det er å starte i feil ende. Det er ikke nødvendigvis noe galt med annonser på Finn, men start heller med å få en oversikt over hva som finnes og bli kjent med miljøet.
Bruk oppdretterlisten til raseklubben og få en oversikt over hvilke oppdrettere som er aktive og valpeplanene deres. Snakk med de som kjenner rasemiljøet, kontakt aktuelle oppdrettere, still spørsmål og møt aktuelle foreldredyr og valper fra tidligere kull om du har mulighet.
Om du ikke ønsker å gå så drastisk til verks - du ønsker deg kanskje bare en hund og er ikke så opptatt av at alt må være perfekt - så bør du uansett forhøre deg litt rundt for å finne aktuelle oppdrettere som du kan kontakte.
Sjekk valpelisten til raseklubben for å få oversikt over kommende og fødte kull. Etterspørselen etter valper kan være så stor at man er nødt til å kontakte oppdretteren så tidlig som mulig i prosessen for å ha mulighet til å få en av valpene i et kull. Innimellom så tidlig som før parringen har skjedd. Noen står på venteliste i åresvis for spesielle kombinasjoner.
En god oppdretter er nøkkelen til den perfekte valpen
En dyktig oppdretter hjelper valpekjøperne sine med informasjon og oppfølging når eieren har behov for det. En ærlig oppdretter sørger for at kjøperen får en valp som passer (og at valpen får det hjemmet den trenger), samt at valpen er frisk ved levering og at avtalen omfatter eventuelle feil på valpen.
Be gjerne om å få en kopi av en kjøpskontrakt som du deretter får andre til å vurdere for deg, og be om å få besøke oppdretteren for å hilse på både mennesker og hunden(e), samt se på hva slags forhold valpene vokser opp under. Når du prater med forskjellige mennesker vil de sannsynligvis ha forskjellige oppfatninger om oppdretteren, bruk derfor sunn fornuft og magefølelsen når du tar det endelige valget.
Ikke være redd for å stille mange spørsmål. En seriøs oppdretter setter pris på grundige valpekjøpere.
Hunder lever i 10-15 år. Ti til femten år er lang tid å leve med en hund som ikke er som forventet.
Derfor er det så viktig å gjøre et godt forarbeid i denne fasen. En del av forarbeidet et er å finne ut om du kjøper hund fra riktig oppdretter og riktige foreldredyr. Her er noen aktuelle problemstillinger som du bør finne ut av, og ikke være redd for å stille mange spørsmål. En seriøs oppdretter setter pris på grundige valpekjøpere.
Spør om helse og gemytt
Helse og gemytt på foreldrehundene, samt på tidligere kull med samme mor og/eller far, er viktig. Dersom rasen er disponert for sykdommer og svakheter, er det lurt å kartlegge dette når du velger kull. Da minsker du risikoen for å få en hund med disse lidelsene.
Det er utarbeidet en rasespesifikk avlsstrategi - RAS - for mange av rasene. Her kan du lese om hvilke utfordringer som finnes i rasen, og hvordan raseklubben jobber for å løse de. Om det finnes en RAS for rasen du har valgt, kan du bruke den som utgangspunkt for videre undersøkelser.
Snakk med oppdretteren, andre valpekjøpere, og ikke minst, sjekk opplysningene for hundene i raseregisteret til den aktuelle kennelklubben. Om du ikke vet hvordan, kjenner du kanskje noen som kan hjelpe deg.
Bør foreldrene av valpekullet være merittert?
Resultater fra prøver og konkurranser kan være en fordel om du ønsker å bruke hunden til en aktivitet eller sport, spesielt dersom rasen er avlet med tanke på den aktuelle aktiviteten. Resultater fra prøver kan også gi mer generelle pekepinner om hvordan hunden takler ulike miljøer og aktiviteter.
Manglende resultater hos foreldrene trenger allikevel ikke bety at de mangler anleggene. Det betyr bare at anleggene ikke er dokumentert i form av meritter. Det finnes mange labradorer som aldri har vært med på en jaktprøve. Men de fleste labradorer både søker og apporterer.
La oss si at du ønsker en gjeterhund som både skal fungere som familiehund og kunne gjete en flokk med sauer. Da er det vel så nyttig å vite hvordan foreldrene fungerer i disse situasjonene, som at hundene har gjort det bra på konkurranse.
Om du derimot ønsker en gjeterhund som du ønsker å bruke som konkurransehund, kan det være en fordel å se på foreldredyr som er meritterte.
Den viktige valpemoren
Det er ulike meninger om hvordan en god mor skal oppføre seg og ikke minst tåle. Personlig ønsker jeg er oppdretter som tar ansvar for å gi valpene og tispa god nok plass og muligheter for tispa å komme seg unna valpene etterhvert som de blir større og mer "brutale" (les: skarpe, tynne tenner!).

Tispens atferd og velferd har mye å si for hvordan valpene har det og blir som voksne. En kronisk stresset tispe vil kunne overføre dette til valpene og gjøre at de takler stress dårligere. Dersom tispen har hatt kull tidligere kan du f eks be om å få se videoer av hvordan hun oppførte seg mot valpene, og etterhvert som valpekullet du skal ha valp fra vokser til, er det lurt å ta turen flere ganger for å følge med på utviklingen .
Det er mange misforståelser rundt dette med tispens oppdragelse av valpene, og det er en del som mener at en god mor skal tukte valpene sine for at de skal lære å innordne seg og utvikle seg riktig. Dette er direkte feil.
Den viktigste jobben til tispa er å være omsorgsfull og trygg overfor valpene. Dette betyr ikke at en god mor aldri blir streng mot valpene. Men for mye og for hard oppførsel mellom mor og valper, kommer til å gå utover velferden og utviklingen til valpene.
De fleste oppdrettere er flinke og fornuftige, men vær allikevel heller litt for grundig enn å overlate noe til tilfeldighetene. Da øker sannsynligheten for at du få en trygg og veltilpasset valp.
De første 8 ukene av livet til valpene er viktige. Derfor bør du velge en oppdretter som er bevisst på valpenes behov, også når det gjelder inntrykk og opplevelser før de forlater valpekassa.
Undersøk hvordan valpene bor i de åtte ukene de er hos oppdretteren. Spør om hva slags opplevelser valpen får før den forlater oppdretter. Aller helst bør valpene vokse opp innendørs slik at de blir vante med alle lyder og aktiviteter i familien, også støvsuger, TV, prating, osv. De bør utsettes for god håndtering og helst daglig, trygge opplevelser som bilturer, veterinærbesøk, barn, andre husdyr og andre hunder, ulike underlag og omgivelser.
Valpen bør leveres med 8-ukersvaksine, id-chipet og med veterinærattest (ja, det bør alle valper være ved levering), samt med forsikring som gjelder frem til den dere selv tegner trår i kraft. I tillegg bør valpen være registrert i NKK eller en samarbeidende kennelklubb dersom stamtavle er en del av avtalen. Det bør alltid skrives kontrakt ved overtagelse av valpen. Mange bruker NKKs standardkontrakt. Husk å sjekke hva som står om evt refusjon av kjøpspris ved feil eller sykdom på valpen.
Oppdretterens krav til sine valpekjøpere
En seriøs oppdretter kommer også til å ha noen forventninger til deg som valpekjøper.
En god oppdretter forventer at du forsikrer hunden, tar vare på hunden og gir den nødvendig stell, omsorg og trening. Mange oppdrettere ønsker oppdateringer fra valpekjøperne sine.

Oppdrettere kan være noen vrange vesener (og bra er det!). Den første kontakten med en oppdretter kan føles litt som et jobbintervju, og det virker litt rart at man skal betale mange tusen og allikevel stå med lua i hånda for å gjøre seg verdig til en valp. Til dette vil jeg si to ting:
Ja, det er slitsomt og kanskje litt irriterende til tider, men det er verdt det for å få den rette valpen. Og det er et kvalitetstegn.
Oppdrettere selger levende individer som de selv har vært med på å skape. Det skulle bare mangle om de ikke var opptatt av å finne gode hjem til dem - hjem som behandler valpene godt, som dekker alle behovene og ikke minst, livslange hjem.
Jeg forstår godt at oppdrettere er nøye på hvem som får kjøpe valp fra dem. Sånne oppdrettere vil vi ha!
Når du har kommet så langt at du har funnet en eller flere aktuelle kull/oppdrettere så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Ventetiden avhenger av flere faktorer, som:
Alder på kullet, eller forventet tid for fødsel
Antall valper som blir født og antall valpekjøpere på venteliste
Om du er åpen for ulike kull
Det er helt vanlig å sette seg på liste på flere kommende kull for så å bestemme seg når kullet er født og du får tilbud om valp fra oppdretteren.
Personlig synes jeg det er lurt å spille med åpne kort og informere oppdretterne om at jeg har satt meg opp på flere lister, samt gi beskjed om jeg bestemmer meg for en valp fra en annen oppdretter eller av andre grunner ikke ønsker å stå på valpelisten.
Det er fortsatt ikke for sent å snu!
Det å anskaffe hund er en stor avgjørelse fordi det krever mye i det daglige, ikke bare mens hunden er valp, men gjennom hele livet, som kan vare så lenge som 13-14 år og også lenger.

Valpetiden er ekstra krevende. Valpen trenger trygghet og omsorg. Valpen skal bli stueren, og det vil si at du må ut med hunden hver gang den har lekt, spist eller sovet, og ofte også midt på natten.
Valpen vil trenge mye veiledning og aktivisering gjennom hele dagen. Den vil trenge miljøtrening i form av turer til nye steder, møte nye mennesker og hunder, ta bussen, kjøre bil, ta tog mm. Valpen har mye å lære om livet, og det krever sitt å ligge i forkant for å lære valpen gode vaner.
Ikke minst; i løpet av det første og andre året går hunden igjennom flere modningsfaser som kan være utfordrende. Plutselig skifter hunden personlighet og glemmer alt den har lært, eller den kommer inn i en fryktperiode hvor den blir redd og bjeffer på ting den har sett daglig siden den kom til dere.
Det er hardt arbeid å ha valp og enda hardere arbeid å ha unghund. Det er ikke uten grunn at de fleste hunder som omplasseres er rundt ett år.
For de fleste går det heldigvis bare bra, og om du er 100% sikker, forbereder deg godt på forhånd, og tar en dag av gangen så bør det gå bra. En god porsjon humoristisk sans skader heller ikke.
Og husk; er du i tvil så er det ingen skam å snu nå, før du får valpen!
Comments