Slik venner du valpen til bilen

Mar 15 / Helle Haugenes
De aller fleste hunder, må ut på biltur innimellom. Noen daglig, andre sjeldnere. Og som med alt annet hunden skal utsettes for, bør valpen få mulighet til en gradvis tilvenning til bilturer.

Den første bilturen hos sin nye familien - turen hjem - er unntaket. Denne turen gjøres før valpen er vant til å være i bilen, og for at valpen skal ha en god opplevelse kan den med fordel få sitte i fanget til eller i bur ved siden av en i familien som kan sørge for at valpen føler seg trygg under kjøreturen hjem.

Trygge kjøreturer

For å forhindre at valpen - og etterhvert den voksne hunden - blir skadet eller skader andre ved en eventuell bråstopp eller kollisjon i bilen, må valpen sikres. For å sikre hund i bil bruker vi enten en sikkerhetssele eller et solid bilbur.

Selen eller buret vil også sørge for at valpen ikke kan komme seg ut av bilen når bildørene åpnes. Dette er ikke bare praktisk før valpen har lært å vente på klarsignal til å hoppe ut, men også for å unngå at hunden stikker av dersom vi havner i en kollisjon.

Bilsele eller bilbur?

Bur er nok den vanligste måten å sikre hunden i bilen, men noen velger å bruke sele av ulike årsaker. Én årsak kan være at man ikke har plass til et bur i bilen, eller hunden får panikk av å være i bur.
En sele gir også mulighet til å ha hunden nær deg, for feks å kunne berolige hunden. For bilsyke hunder kan det hjelpe å sitte i baksetet og se ut, fremfor i bur helt bak i bilen uten utsikt.

Det er flere fordeler med bilbur fremfor sele:

  • Buret er generelt er sikrere enn sele i forbindelse med kollisjon
  • Buret er umulig å gnage seg ut av (forutsatt at buret er i metall eller hardplast).
  • Buret gir hunden et trygt tilholdssted både underveis og mens bilen står parkert.

Bilen kan være til hjelp i forbindelse med hjemme alene-trening

Hjemme alene-trening tar tid, og i treningsperioden er vi opptatt av at valpen eller den voksne hunden ikke skal være alene lenger enn de takler. Dette kan være utfordrende når livet skjer og vi må ut uten å ha pass til hunden.

Dersom hunden er vant til og trives med å være med i bilen, kan bilen være et godt hjelpemiddel for å unngå for lange perioder alene hjemme. Når hunden er med i bilen er det også enklere å lufte og aktivisere oftere, og vi unngår å bli satt tilbake i hjemme alene-tilvenningen.

Om opphold i bilen skal brukes som alternativ til å være alene hjemme, er det ekstra viktig med riktig tilvenning til bilen og at hunden får hyppige pauser med lufting og aktiviteter.
Ada i bilburet

Tilvenning til bilkjøring

Noen valper aksepterer bilburet fra første stund uten protester. Andre valper og hunder trenger gradvis og nøye planlagt tilvenning før de begynner å like seg i buret.

Tilvenning til buret kan skje hjemme på forhånd eller i bilen. Jo bedre tilvenning og flere gode opplevelser buret og bilturer resulterer i, jo bedre kommer valpen til å like å være med i bilen. 

De første kjøreturene er det lurt å enten ha valpen i bur foran i passasjersetet hvis man er alene i bilen, eller eventuelt bak i bilen dersom man har med seg en medhjelper som kan gi valpen godbiter for å gjøre kjøreturen mindre ubehagelig.

Sørg for at valpen er godt luftet og passe sulten (verken sulten eller mett) før kjøreturene. Om valpen din er glad i mat, kan det være en idé å kaste en liten neve med små godbiter inn i buret før valpen løftes inn i buret. Da har valpen noe å holde på med under bilturen, og godbitene gir en god forventning til neste biltur.

Start med korte kjøreturer og øk tid/strekning gradvis i takt med at valpen klarer å oppholde seg lenger i buret. På lengre turer eller om valpen begynner å bli urolig før dere er fremme, kan det hjelpe å gi valpen en og en godbit for å tøye valpens tålmodighet til dere er fremme.

Om hunden allerede er godt vant til buret før man starter på tilvenning til bur på kjøreturer, gjør man nok ting ganske mye enklere for seg selv. For mange valper starter dog tilvenningen til bil uten å være vant til buret.

Biltur = morsomme ting

Hvis vi passer på at turene ender med gode ting, og unngår lange bilturer og mye venting alene i bilen i tilvenningsfasen blir de fleste hunder forventningsfulle til bilturer og glade i å være med i bilen.

Det er også lurt å balansere korte og lange turer og lite venting og mer venting for å unngå at hunden får et negativt forhold til bilen.

Bilsyke og redsel

Bilturer kan være problematiske for noen hunder. Noen blir kvalme og kaster opp. Redsel og stress over å kjøre vil eller å være alene i buret kan gjøre bilsyken verre.

Når bilturene viser seg å være ordentlig ubehagelig for valpen og tilvenningen ser ut til å virke mot sin hensikt, kan det være lurt å begrense bilkjøringen så mye som mulig i en periode. Det er ikke uvanlig at hunder vokser av seg bilsyke, og en pause fra bilen bidrar til å nullstille og starte tilvenningen på nytt.

Varme og kulde i bilen

Det kan ikke gjentas nok ganger; pass på temperaturen i bilen! Det er altfor mange eksempler på hunder som har omkommet av heteslag fordi bilen har blitt opphetet i solen. Det trenger ikke være direkte sol eller spesielt varmt for at temperaturen i bilen blir farlig for hunden.

Parker alltid i skyggen på dagtid, sørg for god lufting og sjekk hunden ofte når det er høy temperatur ute. På varme sommerdager er det tryggere å la hunden være hjemme heller enn å bli stående i bilen i varmen. Gi hunden tilbud om vann jevnlig.

Kulde kan også være en utfordring. Bunnen av buret kan med fordel dekkes med isolerende matte og et varmt teppe. Et godt og varmt dekken bidrar til å holde hunden god og varm. 
Med god tilvenning og nok tid er sjansen stor for at du får en hund som hopper villig inn i bilen og trives på bilturer. Men, pass på at mange at turene ender i noe bra for hunden, og fortsett gjerne å belønne hunden for å hoppe inn i bilen frivillig også etter at den blir voksen. 
Laget med