Hundebur - 5 vanlige feil og 5 mulige løsninger

Mar 27 / Helle Haugenes

Målet med dette innlegget er mindre burbruk, og ikke mer. Innlegget er skrevet for deg som allerede bruker bur og har noen problemer.

Klarer du deg uten bur så er det helt topp. Fortsett med det!

Har du blitt fortalt at buret er en dyd av nødvendighet? Bare for å oppdage at det ikke er så praktisk og nødvendig som du trodde?

Kanskje valpen din hyler så snart døren lukkes, eller den voksne hunden stadig klarer å bryte seg ut, eller skader seg i forsøket, mens du er på jobb?

Her kommer noen tips til gode løsninger på bur-problemene for både hunden og deg .

Illusjonen om en buret som en "Trygg hule"

Buret omtales gjerne som en trygg hule, hundens eget krypinn. Det høres fint ut, men tror vi egentlig på ideen om at å bli stengt inne på et begrenset område, uten mulighet til å unnslippe, føles trygt? Ikke jeg. For meg føles det veldig skremmende og frustrerende å bli fratatt friheten. Det er ingen grunn til at det skal føles annerledes for hunden min.

Dersom hunden har mulighet gå ut og inn av buret som den ønsker så er det en fin ting å bruke. Dvs, om døren alltid er åpen slik at opphold i buret er frivillig, så blir buret ikke noe annerledes enn en hundeseng, en madrass eller et teppe.

Å bruke buret med åpen dør blir aldri feil. Når som helst og hvor som helst hvor det er praktisk å bruke. Problemet med feil bruk av bur oppstår når døren lukkes. 

Av og til er buret nyttig eller nødvendig

Buret er et hjelpemiddel som også har et stort potensiale for feilbruk. Problemet med bur oppstår når det brukes for ofte, i for lange perioder og på måter som kommer i konflikt med god dyrevelferd, og ikke minst, uten at det er behov for det.

I noen situasjoner kan buret være nyttig og til og med nødvendig. Bilkjøring, flyturer, utstilling og overnatting i DNT-hytter er noen eksempler situasjoner hvor bruk av bur kan være til nytte,  og det kan også være aktuelt å bruke i forbindelse med sykdom og på dyreklinikken.

Før døren lukkes må dog hunden ha gått gjennom en tilvenning, og denne tilvenningen kan man med fordel starte med allerede før behovet for buret melder seg.

5 problemer med bur og 5 løsninger

1) Mangelfull eller feil tilvenning

Mange hunder lider i buret fordi de ikke har blitt tilvent buret på en god måte. Uten tilvenning er det ikke til å unngå at hunden piper, klorer og protesterer. Erfarne hundemennesker (eller bøker eller nettsteder) har fortalt oss at vi aldri må slippe hunden ut mens den piper, uler eller bjeffer.

Resultatet blir at hunden til slutt gir opp - etter 5 minutter, 1 time eller en hel arbeidsdag. Neste dag er det på'n igjen. Dette er dårlig dyrevelferd og lidelse som alle hunder burde slippe å utsettes for.

Løsning:
 Bruk tid på tilstrekkelig tilvenning til å være alene, og dropp buret. Bruk heller grinder for å gi hunden plass til å bevege seg og samtidig begrense tilgangen til resten av huset.

Og om du kommer til å trenge å bruke bur i korte perioder så hunden vennes til å være der, men så gradvis at den ikke piper eller protesterer på andre måter. Og om hunden piper? Åpne døra og prøv igjen. La burtreningen bli til en frivillig og morsom øvelse.

2) Feil bruk

I tillegg til mangelfull tilvenning så er det fort gjort å bruke buret feil. For lenge av gangen, for lite plass til å bevege seg og manglende muligheter til å gå på do er eksempler på dette.

Løsning: Større bur, bruk av grinder i huset i stedet for buret, tilgang til vann og muligheter til å gå på do ofte nok. Spesielt valper med sine små blærer og begrenset kroppskontroll, samt behov for å være sammen med familien sin, bør ikke være alene eller innesperret.

3) Buret brukes som straff

"Time-out" i buret er heldigvis på vei ut, men det hender fortsatt at buret blir brukt som reaksjon på noe "galt" hunden har gjort. Det kamufleres da gjerne som negativ straff, hvor man fjerner noe hunden vil ha for å få mindre av problematferden. Hvordan opplevelsen hunden har av å bli sperret inne kan vi bare anta, men vi trenger ikke gå lenger enn til oss selv for å kjenne på følelsen av å bli sperret inne i et lite rom mot vår vilje.

Løsning: Forebygg! Tilrettelegg. Og sørg for at hunden får alle behov dekket: Tur, aktivisering, mat, mulighet til å gå på do, søvn og hvile. Rydd bort ting og mat som hunden kan finne på å ta. Lukk dører til rom du ikke ønsker at hunden går inn.

Og hunden allerede er i rampemodus; avled hunden og hjelp den med å finne på noe annet. Sett deg ned og kos med hunden til den sovner, lek med hunden, ta den med en tur ut, gi den et tyggebein eller mat, eller noe annet som ikke er forenlig med å gjøre rampestreker.

4) Buret brukes for å kompensere mangelfull tilvenning til å være alene.

Det er vanlig at hunder som ikke takler å være alene hjemme ødelegger ting i huset når de er alene hjemme. Hunden er kanskje redd for å være alene, frustrert over å ikke ha selskap og plutselig er huset helt stille. Da er veien kort til å gå løs på møbler og andre ting i huset, eller lage lyder som bjeffing og hyling. Dette er hundens måte å si fra om at den ikke har det bra. 

Dette tolkes gjerne som manglende forståelse for rett og galt (et konsept som vi ikke kan forvente at hundene forstår). Et vanlig råd som gis til eiere av disse destruktive hundene, er å stenge hunden inne i et bur for å frata hunden mulighet til å ødelegge. Når hunden ikke ødelegger i buret i mangel av noe å ødelegge, tolkes dette som at hunden føler seg trygg. Om hunden hyler og piper i buret, tolkes det som bortskjemthet. Og vi må for all del ikke slippe ut hunden så lenge den krever det.

Problemet er at hunden ikke føler seg trygg av å være innesperret. Den blir passiv fordi den mangler mulighet til å komme seg ut. Den gir opp!  Hunden lager ikke lyd fordi den er så kravstor, men fordi det å være innesperret alene på et bittelite område uten mulighet til å bevege seg  er skremmende og ubehagelig.

Buret forhindrer at hunden ødelegger ting i huset, men hunden har det like ille, om ikke enda verre enn før.


Løsning:
Den åpenbare løsningen er å starte på nytt med å gjøre hunden trygg på å være alene hjemme, i tillegg til å unngå å la hunden være alene/innesperret utenom trening.

Hundebarnehager, hundepassere og hundeluftere kan være til stor hjelp her. Hvis du ikke har mulighet til å bruke den muligheten, kan det være et alternativ å ha med hunden i bilen inntil den trives alene hjemme.

5) Det brukes uten at vi vet helt hvorfor

Bur nevnes ofte som en nødvendighet og en selvfølge til valper og hunder. Spesielt amerikanske hundetrenere og -eiere er opptatt av hvordan buret må brukes som et hjelpemiddel for å unngå uønsket atferd (det er jo ikke så mye galt man får gjort inne i et bur) og å lære å bli renslig ved å utnytte at hunden prøver å unngå å gjøre fra seg der de oppholder seg.

Det er ikke uvanlig at det motsatte skjer, nemlig at valpen blir tvunget til å gjøre fra seg i buret om den blir tatt ut for sjelden, og etter noen repetisjoner har buret blitt den nye doen, men det er en annen diskusjon.

Løsning: Tenk selv! Når trenger du egentlig å bruke bur? Og i hvilke situasjoner tror du bare at du trenger buret fordi du har blitt fortalt det? 
Ada i bilburet
Laget med